SOCIAL MEDIA : efecte grave asupra sănătății mintale a copiilor

În trecut, utilizarea social media era un refugiu în cazul depresiei, în special la adolescente. Dar un nou studiu susține că problema poate fi mai complexă.

Acum puțin timp, s-a făcut un studiu care arată efectele îngrozitoare ale vieții sociale pe telefon. Cercetarea, a fost publicată marți în revista The Lancet Child & Adolescent Health, publicație cunoscută la nivel internațional.

Practic, au fost făcute interviuri cu aproape 10.000 de copii cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani în Anglia. Cercetătorii au descoperit că social media poate dăuna sănătății mintale a fetelor prin creșterea expunerii lor la intimidare, reducerea somnului dar și a exercițiilor fizice și în cazul băieților.

„Rezultatele noastre sugerează că social media în sine nu provoacă daune, dar faptul că utilizarea frecventă poate perturba activități care au un impact pozitiv asupra sănătății mintale, cum ar fi somnul și exercițiile fizice, crescând în același timp expunerea tinerilor la conținutul dăunător, în special experiența negativă a cyber-bullying “, a declarat co-autorul studiului, Russell Viner, al UCL Great Ormond Street Institute of Child Health (departament academic din cadrul Universității College din Londra).

Cu alte cuvinte: Social media în sine ar putea să nu fie de vină pentru probleme de sănătate mintală; mai degrabă, își pune amprenta asupra calității somnului și a sportului, în timp ce expune utilizatorii sunt expuși la conținut divers și asta duce la probleme cu sănătatea mintală.

Citește și: POVESTEA MEA: Traumele copilăriei se vindecă foarte greu sau niciodată

Pentru băieți, impactul asupra sănătății lor mintale pare să se datoreze altor motive, astfel încât sunt necesare cercetări suplimentare, au spus autorii.

Diferența dintre băieți și fete

Cercetarea a fost realizată prin intervievarea adolescenților o dată pe an, din 2013 până în 2015. Aceștia au raportat frecvența utilizării social media, inclusiv Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter și Snapchat. Trebuie precizat că răspunsurile care conțineau de mai mult de trei ori pe zi a fost considerat „foarte frecvent”.

Cercetătorii au remarcat că nu au surprins cât timp au petrecut participanții pe aceste site-uri web, ceea ce reprezintă clar un dezavantaj.

În 2014 și 2015, oamenii de știință s-au documentat despre stresul psihologic al adolescenților și bunăstarea lor personală, lucruri precum satisfacția vieții, fericirea și anxietatea.

Astfel, s-a descoperit că, la ambele sexe, utilizarea căilor de comunicare mai sus menționate a fost asociată cu o suferință psihică mai mare. Efectul a fost deosebit de clar în rândul fetelor: cu cât verifică mai des Instagram sau Facebook, cu atât starea lor psihică este mai atenuată.

La băieți acest lucru s-a asociat doar la 12% din cazuri.

Cum îi putem ajuta pe copii

Social media a fost legată de problemele de sănătate mintală. Chiar luna trecută, cercetările din Canada au arătat că utilizarea social media a fost asociată cu simptomele depresive crescute la adolescenți.

Cu acest studiu, problema este pusă într-un context mai bun. Nu se spune neapărat că social media provoacă aceste probleme, ci conținutul la care sunt expuși tinerii.

Este o distincție importantă, spune Ann DeSmet, profesor la Universitatea Ghent din Belgia, care nu a fost implicată în cercetare.

“Dacă îndepărtarea de la un stil de viață sănătos și cyberbullying pot fi atenuate, efectele pozitive ale utilizării social media, cum ar fi încurajarea interacțiunilor sociale, pot fi mai susținute”, a spus ea într-un comunicat pentru CNN.

1 thought on “SOCIAL MEDIA : efecte grave asupra sănătății mintale a copiilor”

  1. Pingback: Politica din Marea Britanie ascunde situația copiilor de pe străzi » Jurnalul unei agitate

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *