De ce pleacă tinerii din România?

O realitate care supără, un adevăr care doare, însă trebuie să recunoaștem: România nu ne oferă nimic.
O întrebare la care se așteaptă un răspuns. Răspunsul vine, însă nu se schimbă nimic. Toți mai mulți tineri pleacă și nu, nu se mai întorc oricât de mult și-ar dori.


De ce pleacă tinerii din România?


Simplu. Pentru că nu au de ce stă. După ce termini liceul cu 10 la BAC, o facultate cu o medie destul de bună, ești angajat într-un sistem mort, în care fără experiență ești obligat să te descurci, adică să trăiești de pe o zi pe altă cu în salariu de 2000-2500 de lei (asta în cazurile bune). Din banii aceștia, tu, tânărul, trebuie să fii în stare să îți plătești o chirie, care în orașele mari nu e sub 200 de euro, trebuie să și mănânci, să și te îmbraci și…am terminat bugetul.


Tinerii pleacă pentru că nu știu ce să facă. După ce termini o facultate ai surpriză să afli că nu știi ce îți place. Oare chiar am făcut ce trebuia? Și așa, mulți fug în căutarea unui rost în lume. Vor să descopere de ce sunt pasionați, ce le place, ce nu le place, să cunoască și mai ales să se cunoască, pentru că România nu le-a dat această ocazie.


Sistemul de învățământ românesc ne face sclavi. Nici antreprenori, nici oameni cu vise/ obiective mărețe. Cel mai mare obiectiv poate fi să lucrezi la compania X cu 1.000 de euro pe luna. Oare asta își doresc ținerii în țara lor?


Sistemul politic arată încă o dată că oricât de bun ai fi, indiferent dacă ai luat 10 la BAC, în pozițiile fruntașe ale țării stau alții. Aceia care nici măcar nu cunosc limbă română bine sau aceia care au norocul că părinții lor să aibă destui bani.

Citește și: ALT MOTIV – https://jurnaluluneiagitate.ro/2019/07/incompetenta-de-la-privat-si-de-la-stat-control-oftalmologic-la-spital-terminat-brusc-cu-trimitere-la-privat/

Noi, tinerii plecam… în căutarea unui loc în siguranță, a unui loc unde șpagă și infracțiunile nu sunt la ordinea zilei, acolo unde ne putea dezvoltă, ne putem formă o familie, ne putem bucura, ne putem trăi viață așa cum vrem, fără să ascultăm de corupți și incompetenți, fără să respectăm legi făcute special pentru ei.

Tinerii mai pleacă pentru că îi văd pe părinții lor, muncitori, dar triști, îngândurați, secați de puteri. Părinții, care s-au luptat cu sistemul corupt, acei părinți care, ne-au ascuns neajunsurile ca noi să creștem mari și echilibrați.


Plecăm toți și mai ales cei sub 30 de ani, după declarația lui Iulian Stănescu, cercetător la “Institutul de Cercetare a Calității Vieții”:


„As vrea să va reamintesc: 50% dintre tinerii sub 30 de ani își exprimă preferința de a părăsi România. România, în ultimii 30 de ani, a pierdut mai mult de 16% din populație. Pe timp de pace, România, în ultimii 30 de ani, a pierdut mai mult decât în fiecare dintre cele două războaie mondiale. România a pierdut mai multă populație, dacă este să vorbim de procese demografice, decât a pierdut Bosnia Hertzegovina, care a trecut printr-un război civil catastrofal. Iar acea pierdere de populație este provocată, în proporție de 20%, de ceea ce se întâmplă cu sporul natural, de diferență dintre decese și nașteri, dar 80% este spor migratoriu. Oamenii pleacă din România și pleacă în definitiv în căutarea unei vieți mai bune, pe care nu o pot realiza aici.”


Ok, și unde pleacă? Este o întrebare cu răspunsuri variate: America, Anglia, Suedia, Franța și lista tot continuă…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *