CE mesaj transmiți când porți ie

Ia sau portul popular va fi mereu la modă, însă puțini dintre noi știu ce semnifică motivele tradiționale românești.

Simbolurile precum rombul, coloana, soarele, arcada, bradul, crucea, colții lupului, clepsidra, transformă o simplă pânză într-un veșmânt plin de semnificație și istorie.

Rombul  recunoscut foarte bine în arta lui Brancuși și mai ales coloana Infinitului reprezentând uniunea dintre cer și pâmânt, el găsindu-se cu precădere atât în portul tradițional cât și în sclupturi, vase, picturi bicericești.

Soarele simbolizează căldură și viață, început și sfârșit și unul dintre simbolurile arhetipale care se răgăsește în toate culturile lumii.  Soarele dă viața și o ia, întreține viața și o distruge.Tot din el izvorăște semnificația horei românești, ea însemnand bucurie, entuziasm caldură și viață.

Unghiul este folosit ca simbol pentru zeități, și are rolul de a da sensul, și rolul semnului vieții îndestulate, sensul de spre mai bine.


Segmentele ca liniile pe un raboj, simbolizează mulțimea, numărul astfel cele doua linii gemene simbolizează puterea perechii, 3 linii paralele amintesc de cele 3 etape ale vieții: nașterea, cunoașterea de sine, moartea. Patru linii paralele poartă simbolul abundenței și un semn al Zeiței Fertilității și a Pământului. Folosite alternate linii mari si mici, s-au folosit pentru a vorbi despre vechi si nou, despre mama si fiica, scrie blog.allboutique.ro.

Spirala înseamnă energie, mișcare universal care se regăsește și în om. Una dintre culturile în care s-a regăsit acesta este Cucuteni Spirala plana, cu volute multiple, imperecheate si imbratisate in lant, a fost adaptata de femeile din cultura Vadastra pentru a putea fi cusuta pe reteaua firelor si fibrelor textile. Astfel liniile curbe s-au transformat catre spirale unghiulare. Zeita Pasare era si ea impodobita cu aceste spirale unghiulare.


Mai apoi, din spirale, au derivat si alte semne mistice vitale: „S”-urile, compuse din 2 volute opuse si „coarnele berbecului, compuse din 2 volute in oglinda.


Hașurile sunt un simbol pentru  apa, abundenta, spor. Asezarile de pe malul lacurilor sau ale apelor linistite au avut liniile lor, paralele, drepte.Asezarilor de langa rauri involburate le corespund liniile ondulate, chiar agitate.

Citește și: VIDEO: România are un NOU Transfăgărășan


Atunci când alternau situatiile, alternau si liniile: drepte si ondulate.Prezenta liniilor aminteste ca viata nu era posibila decat in prezenta apei. Pentru primii agricultori, liniile orizontale au fost intersectate cu linii oblice, pentru a desena o plasa, pentru a exprima un mediu foarte fertil; abundenta.

Cercul  este simbolul regenerarii, al miscarii fara de inceput si sfarsit. In special in cultura PreCucuteni, s-au folosit multe cercuri, cercuri concentrice, ca semn al regenerarii, asociat imaginii solare. S-a descoperit faptul ca oamenii culturii Cucuteni isi abandonau asezarile, ardeau tot in urma lor si isi reconstruiau o noua asezare, de la zero. Acest ritual il repetau la cca 100 de ani. Daca vedem 2 cercuri concentrice cu hasura intre ele, acest concept aminteste ca regenerarea este posibila doar in prezenta apei. Cercul, impreuna cu spirala, voluta si alte linii curbe, au fost considerate semne Ceresti, reprezentand puterea Cerului asupra vietii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *