Părinţi nebuni, copil nebun!

Zilele acestea wall-ul meu, pe facebook, a fost plin de diplome, merite, medalii, coronite, copii care stateau tristi la poze cu diploma aia de 2 lei in mana. Toate acestea erau puse de parinti, parinti care se lauda ca si cum ei au muncit pentru asta. Efectiv, parinti care se lauda cu puiul lor ca si cum ar fi un produs, nu o fiinta cu sentimente.

Cu siguranta, sunt parinti care il cearta daca nu a luat 10, ci doar 9,50. Da, il certati pentru ca acum, ca si atunci cand am fost eu eleva, primesti mentiune, cu  9,89. De unde e moda asta? Mi se pare o aberatie grosolana. Mi se pare ca acel copil e descurajat si trist. Mi se pare o idee foarte, foarte proasta.

Oricum ar fi, parintii posteaza pe facebook. De ce n-ar face asta, nu? E necesar cumva sa arati tuturor cate diplome, de la concursuri, precum Cangurul sau altele ( cu bani), a obtinut? Nu. E necesar ca acel copil sa fie fericit, atat. Sa aiba o copilarie normala, sa se murdareasca, sa citeasca ce vrea el, sa cante, sa danseze, sa se joace cu tine, parintele lui.

Pe langa asta, am vazut multi parinti, care ii obliga pe copiii lor sa mearga la diferite cursuri. Daca se poate, la toate! Si asta, cred eu, e o idee foarte, foarte proasta. Copilul trebuie sa stie de toate, sa faca de toata, sa vorbeasca 5 limbi, ca daca nu….Daca nu, ce? Copilul e cel care alege, ce-i place sau ce nu ii place, ce vrea sa faca sau ce nu vrea. Tu, doar, informeaza-l, arata-i, atat. Nu trebuie obligat!

Cred ca parintii sunt din ce in ce mai nebuni. Daca a fost la olimpiada de romana, poate sa mearga si la mate. Daca e la teatru, poate merge si la dans. Nu e asa. Daca tu esti un parinte nebun, copilul tau va fi la fel de…

Concluzie: Nu judec pe nimeni. Fiecare are dreptul sa aleaga. Am scris aceste randuri cu gandul la acei parinti fericiti, cu copii nefericiti.

TEST DE INTELIGENCIA EMOCIONAL PARA PADRES http://www.inteligencia-emocional.org/tests/inteligencia_emocional_padres.htm

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *